Keunikan sejarah dan penghasilan Kulintangan yang unik


Artikel kali ini menceritakan alat muzik tradisional Kulintangan. kulintangan adalah warisan sejarah silam yang menjadi adat dan budaya di dalam nusantara yang di kenali sebagai alam melayu. Jika di lihat pada hari ini, dunia moden kini ianya merujuk kepada asia tenggara, yang meliputi negara malaysia,brunei ,singapura ,indonesia ,filipina dan sebagainya.. Saya ingin bertanya dengan para pembaca anda pernah mendengar kulintangan? Emmm mesti pernah dengar dan nampak kan? Apa ciri ciri kulintangan ni? Kulintangan adalah sejenis alat muzik tradisional di Sabah yang biasanya terdiri daripada7 hingga 12 unit gong cerek. Pada masa ini, terdapat kulintangan yang dibuat di kalangan orang tempatan Sabah sendiri.Peranan utama muzik kulintang dalam masyarakat adalah sebagai hiburan yang memeriahkan sesuatu majlis keramaian, sebagai contoh perayaan tuai, perarakan, majlis perkahwinan dan upacara menandakan kembalinya jemaah haji ke Mekah.

Kulintangan secara tradisinya dianggap alat muzik oleh banyak kumpulan etnik di asia tenggara:contohnya bangsa Bajau dan Sama, Illanum, Kadazandusun, Murut, Bidayuh ,Iban,Tidung, Maguindanao, Maranao, Tausug,samal dan Sukul. Secara tradisional, permainan kulintang dikaitkan dengan pergerakan anggun, perlahan, lemah dan santai yang biasanya mewakili keanggunan dan kesopanan di kalangan wanita. Hari ini, kedua-dua wanita dan lelaki memainkan semua lima instrumen, dan kulintangan tidak lagi dilihat sebagai instrumen wanita. Malah, pemain kontemporari paling terkenal dari kulintang adalah lelaki.

Persamaan Kulintangan Bajau dan kulintangan Kadazandsuun

Muzik Kulintang juga dimainkan dalam majlis upacara penyembuhan, ritual, dan upacara keagamaan animistik. Ia dimainkan secara tidak rasmi di rumah untuk keseronokan ahli keluarga. Muzik Kulintangan pernah digunakan untuk menyampaikan mesej jarak jauh dari satu kampung atau rumah panjang kepada yang lain.

alat muzik tradisional kulintangan di golongkan dalam keluarga idiophone iaitu terdiri daripada cerek gong logam yang diletakkan mendatar pada rak untuk membuat keseluruhan kulintang set. selain itu kulintangan juga terdiri atas deretan gong yang kecil dan melintang yang berfungsi secara melodi, disertai oleh gong dan gendang yang lebih besar. kalau korang nak tahu Ia dimainkan dengan memukul tengah gong dengan dua pemukul kayu. Oleh kerana penggunaannya merentasi pelbagai kumpulan dan bahasa, kulintang juga dipanggil kolintang oleh Maranao dan Sulawesi, tapi penggunaan nama kulintangan di gunakan di Kepulauan Sulu.

Sejarah Kulintangan

Sejarah kulintangan melalui tempoh zaman yang amat panjang. Kulintangan dianggap sebagai tradisi purba yang mendahului pengaruh Hindu, Islam, Kristian, dan Barat. Di Filipina, ia merupakan bentuk muzik gong yang paling tinggi yang dicapai oleh Filipina dan di Maluku Utara, dikatakan wujud selama berabad-abad.

Sebagaimana muzik purba ini, tiada rekod penting mengenai asal-usul kulintangan . Buku sejarah yang merekodkan dalam di dokumentasikan dari penjelajah Eropah dari abad keenam belas yang melihat instrumen-instrumen yang digunakan semasa ekspedisi menjajah di Asia Tenggara yang juga di sebut alam nusantara.

Satu teori mencadangkan bahawa gong gangsa mempunyai sejarah purba di Asia Tenggara, tiba di kepulauan Melayu dua atau tiga ribu tahun yang lalu, menuju Filipina dari China pada abad ketiga C.E. Satu lagi teori menunjukkan bahawa kulintang tidak dapat wujud sebelum abad kelima belas kerana tradisi gong Jawa, yang berasal dari kulintang yang dipercayai berasal, tidak berkembang hingga sekitar abad kelima belas.
Terdapat konsensus bahawa muzik kulintang berkembang dari tradisi muzik asing yang dipinjam dan disesuaikan dengan tradisi muzik pribumi yang ada di kawasan tersebut. Mungkin gong terawal yang digunakan di kalangan penduduk asli tidak mempunyai nilai rekreasi, tetapi hanya digunakan untuk membuat isyarat dan menghantar mesej.

Muzik Kulintangan kemungkinan besar berkembang dari tradisi turun menurun, yang beralih ke satu generasi ke genarasi iaitu dari satu jenis gong jenis seperti yang terdapat di kalangan di pulau Luzon atau Mindanao,Filipina berkembang menjadi gong atau agung, dan kemasukan konsep yang berasal dari Sunda, dan akhirnya berubah menjadi sembilan kulintang sekarang, dengan penambahan konsep konsep musikal Islam yang dibawa oleh pedagang Islam.dari timur tengah.

Dua laluan yang dicadangkan untuk penghijrahan gong kulintang ke Mindanao. Gong kulintang itu sendiri dipercayai sebagai salah satu unsur muzik asing yang dimasukkan ke dalam muzik kulintang, yang berasal dari kolenang. Apa itu kolenang? kolenang adalah alat muzik yang hampir sama dengan kulintangan. kolenagng dari Sunda menonjolkan persamaan yang menakjubkan. Bahkan perkataan “kulintang” dipercayai merupakan bentuk yang diubah dari kata Sunda “kolenang.” Persamaan ini menyebabkan para ahli teori menyimpulkan bahwa kulintang pada asalnya diimport ke Filipina semasa perpindahan kolenang melalui Kepulauan Melayu. Berdasarkan etimologi, dua laluan telah dicadangkan sebagai laluan yang mana kulintang tiba di Mindanao. Salah satunya adalah dari Sunda, melalui Banjarmasin, Brunei dan Kepulauan Sulu, sebuah laluan di mana kata “kulintangan” biasa digunakan untuk barisan gong yang mendatar. Yang lainnya adalah dari Sunda, melalui Timor, Sulawesi, Moluccas dan Mindanao di mana kata “kolintang” atau “kulintang” biasa digunakan.

Cara penghasilan kulintangan

Cara penghasilan kulintangan kulintangan di daerah Kudat masih menggunakan kaedah tradisional. Walaubagaimanapun terdapat penggunaan beberapa peralatan pertukangan moden bagi memudahkan pembuatan berkenaan. Pembuatan kulintangan menggunakan peralatan
biasa seperti tukul bongkol bulat besar, tukul bongkol bulat kecil, tukul Warrington, playar gabung, pahat dan kikir rata. Kulintangan diperbuat daripada bahan zink yang boleh didapati di pasaran tempatan. Ketebalan zink adalah berbeza-beza iaitu 30 mm, 20mm dan 16 mm. Kepingan zink yang lebih tebal akan menghasilkan kulintangan yang berkualiti tinggi.

Pada zaman gelap Eropah dahulu, mereka tidak tahu tentang teknologi besi yang dibuat oleh tamadun orang melayu di asia tenggara. melalui penemuan hari ini di dapati, batu bata yang di buat untuk di jadikan istana atau kubu pertahanan menjadi berkarat. kenapa berkarat? sebab batu bata yang di cipta oleh orang melayu telah di campur dengan unsur besi. hal ini membuktikan smenjak awal kurun ke 11, orang melayu di asia tenggara sudah ada teknologi tentang besi seperti kulintangan dan gong. mari kita baca lagi bagaiman kulintangan ,yang di campur besi di sadur dengan tanah liat. Gong Kulintang dibuang menggunakan kaedah proses acuan lilin.

Fasa pertama adalah penciptaan acuan lilin gong. Pada zaman dahulu sebelum adanya helaian lilin yang dibuat khusus untuk kegunaan acuan, acuan dibuat daripada sama ada lebah (talo) atau lilin lilin (candila). Acuan lilin ditutup dengan campuran khas arang batu dan lumpur halus, yang digunakan di permukaan lilin menggunakan berus. Lapisan-lapisan kemudian dibiarkan kering di bawah matahari, setelah itu seluruh cetakan dipanaskan dalam relau untuk mencairkan lilin dan mengeras campuran arang batu dan lumpur, meninggalkan kulit berlubang.

Gangsa molten dituangkan ke dalam mulut acuan keras, disejukkan ke suhu tertentu, dan kemudian acuan dipecah, mendedahkan gong baru. Gong itu disempurnakan, dibersihkan, dan dikenal pasti oleh orang pakar iaitu (pembuat gong). Akhirnya, produk siap dipadatkan dengan menggunakan proses yang disebut tongkol, megetuk acauan tengah dari dalam untuk sedikit menaikkan padang gong, atau memalu bos dari luar untuk menurunkan padang. Bunyi gong perlu di selaras agar merdu di dengari dari segi rentak dan alunan, supaya selari melodi kulitangan yang dimainkan di khalayak ramai.

selain itu kaedah pembuatan pada zaman sekarang dengan menggunakan kos yang murah ialah dengan menggunakan zink. tak semua orang mampu beli kulintanagan yang mahal kan? berikut ialah kaedah pembuatan dengan menggunakan zink.

Peringkat yang pertama adalah pemotongan kepingan zink kepada bentuk membulat. Pengukuran jejari bagi kepingan zink membulat adalah menggunakan Pengukur jejari ini diperbuat daripad bahan zink. Jejari kepingan zink bagi setiap gong cerek kulintangan adalah berbeza-beza

Peringkat kedua pembuatan kulintangan dipanggil mangavali. Dalam proses ini kepingan zink bulat tersebut diletakan di atas dansalan besar dan kemudian ditukul menggunakan tukul bongkol bulat sehingga membentuk gong cerek tanpa bonggol.

Peringkat ketiga dalam pembuatan gong cerek kulintangan adalah proses membuat bonggol. Gong cerek tanpa bonggol tadi diletakan di atas dansalan kecil dan kemudian ditukul sehingga bonggol muncul di tengah-tengah gong cerek.

Peringkat keempat dalam proses pembuatan kulintangan adalah pelarasan bunyi. Bahagian satah atas (pinapan) kulintangan diketuk dengan menggunakan tukul bagi meregangkan atau memampatkan struktur zink di bahagian tersebut. Kemudian kulintangan tersebut dipalu supaya menghasilkan bunyi yang dikehendaki. Kaedah ini diulang sehingga kulintangan menghasilkan bunyi yang padu. Nada bunyi setiap gong
cerek kulintangan ditentukan berdasarkan ingatan pembuat gong atau dibandingkan dengan bunyi gong cerek kulintangan yang siap dibuat sebagai rujukan. Setakat ini tiada alat moden yang digunakan untuk menentukan nada bunyi dan frekuensi bunyi kulintangan.

Cara Bermain Kulintangan

Kulintang dimainkan dengan memalu bos gong dengan dua pemukul kayu. Apabila bermain kulintangan, biasanya duduk di lantai. Teknik moden termasuk memutar-mutar pemukul-pemukul, menyesuaikannya di tengah-tengah, mengubah susunan gong sama ada sebelum atau semasa bermain, menyeberang tangan semasa bermain, mempamerkan rahmat alunan dan melodi.
Oleh kerana alunan dan melodi telah diturunkan secara lisan dari generasi ke generasi dengan gong yang ditunjukkan oleh sistem penomboran, sebagai contoh, penomboran gong dari satu set kulintang lapan gong dari 1 hingga 8, dengan gong paling rendah bernama nombor satu.

Fungsi Kulintangan

Secara amnya, persembahan boleh dikelaskan sebagai sama ada formal atau tidak rasmi. Persembahan rasmi mengikuti aturan tradisional yang mengawal bermain, dan biasanya melibatkan orang dari luar rumah. Pada persembahan yang bersifat tidak rasmi, peraturan yang ketat yang biasanya mengawal permainan sering diabaikan dan penghibur biasanya orang yang saling mengenali antara satu sama lain, seperti anggota keluarga dekat. Semasa persembahan tidak formal, pemain amatur mempunyai peluang untuk berlatih pada instrumen, dan anak lelaki dan perempuan muda menggantikan instrumen lain, seperti saronai (metallophone) dan inubab, untuk kulintang. persembahan tidak formal tidak semestinya memerlukan lima instrumen seperti persembahan formal; mereka boleh terdiri daripada hanya empat instrumen (gandingan gongs, kulintang, agung, dan dabakan), tiga instrumen (kulintang, dabakan, dan agung atau tiga gandingan gong) atau hanya satu instrumen (kulintang solo.

alat muzik tradisional Muzik Kulintangan juga berfungsi sebagai hiburan sosial untuk pelbagai acara yang berbeza. Ia digunakan semasa pesta-pesta besar, di perayaan-perayaan perayaan dan musim perkahwinan, untuk dijadiakn isyarat kepada sesebuah penduduk kampung ada majlis perkahwinan diaiadakan di rumah tersebut. ada sesetengah negara di dalam asia tenggara seperti dan sebahagian indonesia, memainkan kulintanagan bagi jemaah haji tahunan yang kembali ke dan dari Mekah. Tambahan lagi,alat muzik Kulintangan juga memainkan peranan penting dalam fungsi-fungsi negara iaitu digunakan semasa perayaan rasmi, hiburan orang kenamaan asing, upacara penmbukaan majis rasmi dari istana atau ahli politik, perasmian dan pelantikan para pemimpin ,ketua agensi dan sebagainya.

Pantang larang Kulintangan

Alat muzik Kulintangan dilarang bermain di masjid dan hari hari penting bagi umat islam seperti, hari raya aidilfitri ,hari raya aidiladha dan sebagainya. Ia juga dilarang semasa tempoh berkabung kematian ahli keluarga, semasa pengebumian, dan pada masa puncak musim menanam dan menuai. timbul satu persoalan kenapa dilarang? alat  Musik Kulintangan ni ada unsur anisme iaitu upacara penyembuhan ritual (pagipat), dan upacara keagamaan animistis (semangat alam). Meskipun praktik ini telah mati di antara Maranao karena agama Islam, tetapi beberapa daerah di Mindanao, pedalaman Sabah dan Malaku,indonesia masih mempraktikkan tradisi kuno ini.


Tokoh Kulintangan

Pencapaian terbaik orang sabah dalam mengetengahkan muzik kulintangan dalam memeriahkan industri muzik tanah air, beliau ialah anak jati sabah ,Razali abdul rahman menjuarai bkat TV peringkat akhir menerusi bakat solo yang di siarkan secara langsung di TV 1 dari audiotorium Perdana, angkasapuri di kuala lumpur.

Menurut razali ,kemenangan ini bukan yang pertama kali baginya kerana sebelum ini dia pernah menjuarai pertandingan seni persembahan dunia (WCOPA) Road To Hollywoood di Los Angeles, Amerika syarikat pada tahun 2010 dan minggu lalau di Festival Muzik rainforest di sarawak.

Beliau juga mempunyai diploma seni muzik di akademi seni budaya dan warisan (AWARA) dan beliau turut merancang unutk menyambung pengajiannya ke peringkat Ijazah dan akan membuat album konsep muzik trasional.

Kata nya lagi,beliau ingin memperjuangkan muzik kulintangan ini memandangkan ia kurang di kenali di negara ini jika di bandingkan dengan muzik tradisional lain seperti gambus dan akardion yang sudah di kenali ramai.

Tambahan lagi , bakat beliau ini di warisi oleh keluarganya yang juga mempeunyai kepakaran bermain alat uzik tetapi menurutnya, muzik kulintangan ituu di pelajari sendiri sejak kecil atas minatnya terhadap muzik tersebut.

Asnan Hamdin

Seorang yang suka menulis berkaitan Sabah dan original Sabahan, tentunya. Di blog ini, penulisan beliau fokus pada tempat menarik di Sabah agar dapat memperkenalkan Sabah kepada non-Sabahan. Boleh hubungi di asnan86@gmail.com

Recent Posts