10/11/2019

12 Homestay Bajet Selesa di Kundasang, Sabah

Cuti sekolah yang lama akan menjelang tak lama lagi,jom rancang percutian ke tempat yan menarik. Selain harga homestay yang kami pilih yang terbaik dan bajet, negara kita ada tempat yang macam oversea seperti new zealand dan swirtzealand. Kenapa nak pergi jauh ,dalam negara kan ada.

jika anda mencari cari homestay sekitar kundasang pada musim cuti sekolah, eloklah anda menempah seawal yang mungkin,biasanya cuti sekolah kebanyakan homestay sudah di tempah lebih awal.jadi rancang percutian anda seawal yang mungkin. Jom kita cek satu persatu mengiikut cita rasa anda semua..

Kundasang merupakan sebuah pekan kecil yang paling hampir dengan Gunung Kinabalu. Ia terletak hanya 6 km dari Taman Negara Kinabalu. Cuaca yang segar serta pemandangan yang indah menjadi alasan utama ramai pelancong datang berkunjung ke Kundasang.

Di sini kami telah senaraikan 12 homestay di Kundasang untuk dijadikan tempat penginapan sewaktu anda bercuti ke sana nanti.

Kami telah menyenaraikan homestay yang sesuai untuk diinapi beramai-ramai hinggalah kepada yang menawarkan keselesaan yang luar biasa, teruskan membaca untuk mencari pilihan hati

homestay kundasang

  1.  Mile 36 Lodge

 

Mile 36 lodge Terletak di dalam pinggiran kawasan Taman Negara Gunung Kinabalu, merupakan sebuah penginapan yang cukup nyaman yang berada pada ketinggian 1500 meter dari paras laut. keindahan lanskap yang cukup menawan seperti sebuah luar negara,cukup mengasyikkan di ketinggian 1500 meter dari paras laut.

Mile 36 Lodge menawarkan beberapa jenis penginapan dengan konsep yang berbeza iaitu tradisional, kontemporari dan Eropah. Antara penginapan yang disediakan adalah Easy Valley (gaya English Cottage), Chin’s Bungalow (gaya kampung), Begonia (kontemporari), Old Long House (tradisional tempatan) dan banyak lagi.

 

Tapi sekiranya anda ingin melakukan banyak aktiviti bersama keluarga seperti bbq dan macam-macam lagi perkara happening, Chin’s Bungalow adalah salah satu pilihan yang terbaik kerana terdapat ruang special dan berbumbung yang disediakan.

Antara kemudahan yang disediakan di sini adalah kemudahan wifi di kawasan awam, dan bilik-bilik yang selesa dengan ruang balkoni untuk menikmati pemandangan kawasan sekitar.

Harga: Dari RM70+ Semalaman

Alamat: Kg Kalanggaan, Mile 36, Kundasang, 89300 Kampong Kundassan

Link FB https://www.facebook.com/Mile-36-Lodge-342066122628331/

Maklumat lanjut di website - http://www.mile36lodge.com/

Nom telefon yang boleh di hubungi : 088 888 161

 

  1. Ceaser’s Place

Menikmati penginapan berpemandangan indah gunung tertinggi di Malaysia di Ceaser’s Place sambil mengirup udara yang segar. Dari bilik penginapan yang berbalkoni ini anda dapat melihat segalanya terbentang di depan mata seperti di di luar negara

Lokasi yang strategik untuk sebuah pemandangan yang mengasyikkan, keselesaan bilik-bilik di sini juga turut mendatangkan kepuasan dengan bantal-bantal yang empuk dan kebersihan yang tip-top.

Ceaser’s Place terletak kurang 10 km dari Gunung Kinabalu.

Berikut komen dari pengunjung luar negara yang terbaru pada jun 2019 dan komen pengunjung setelah banyak buat penambaikan di homestay:

This is a very nice Classy hotel with a huge casino and swimming pool. The food is expensive a little but it’s very delicious. I would definitely stay here again. The staff is very nice and helpful and it’s walking distance from everything. – Kelly G,Green ville california (TripAdvisor)

Harga: Dari RM80+ Semalaman

Alamat: Mile 36, Kundasang, 89300 Ranau

Link facebook : https://www.facebook.com/ceaserplacekundasang/

Nom telefon yang boleh di hubungi : 088-888 343

 

  1. Skyville Zen Resort, Kundasang

perkataan ‘zen’, adalah berasal dari perkataan bahasa jepun iaitu membawa maksud “meditasi tahap yang tertinggi”. Inginkan fikiran yang setenang ini? Menginaplah di Skyville Zen Resort, Kundasang.

Persekitaran yang Dikelilingi oleh ketenangan alam semulajadi yang menyegarkan dalam suasana yang  dingin Skyville Zen Resort, Kundasang, menginap di sini dapat membawa anda sekeluarga berinteraksi dengan alam.

tahap kebersihan resort yang sangat memuaskan dengan pemandangan yang indah. Ketenangan yang sebenar sememangnya dapat dirasai di sini.

Setelah puas menikmati keindahannya, anda boleh mengisi kelaparan dengan memasak sendiri di ruang dapur yang disediakan atau berbbq bersama keluarga. Untuk pengetahuan anda, di sekitar kawasan penginapan ini terdapat banyak pondok yang masing-masing tersedia dengan kemudahan bbq.

Berikut komen dari pengunjung luar negara yang terbaru pada 12 September 2017

We went there for celebrating our 4th wedding anniversary. I asked them to prepare a surprise room decoration and a candlelight dinner for my hubby and it was unbelievable beautiful and was so romantic. I didn't expect first when see the place as it was a rural area. The rooms was just nice to fit both of us and ya no fan and air-con but was extremely cold as it was at top of the hill and nearby kotakinabalu mountain. Really was an unforgettable anniversary and my hubby was so happy as well... Definitely will recommend as the price also was cheap and the staff was so friendly.... visaever (TripAdvisor)

Harga: Dari RM149+ Semalaman

Alamat: Jalan Kinasaraban, Kundasang, Ranau, 89308 Kampong Kundassan

Link Fb : https://www.facebook.com/Skyvillezenresort/

Blog : http:skyvillezenresort.business.site/

Nom telefon yang di hubungi : 014 329 8895

 

  1. Nabalu Kundasang

Pemandangan Gunung Kinabalu yang tersergam indah, Nabalu Kundasang adalah sebuah penginapan yang sempurna untuk anda.

Kalau anda ingin mencari tempat untuk membuat acara besar,samaada perkahwinan,seminar,mesyuarat,ulangtahun peristiwa,reunion keluarga atau lain lain,Puteri Nabalu restoran adalah pilihan nada. Kami ada semua fasiliti yang anda inginkan.

Dewan kami memuatkan 350 tempat duduk untuk tetamu dan mempunyai tempat parking kereta.

Kami juga menyediakan makanan tempatan,klasik dan juga makanan ala barat. Tempat kami di kawasan kundasang,Cuma lima minit dari taman negara kinabalu dan mudah untuk pengunjung datang dari Pekan Kundasang

Nabalu kundasang juga berjarak 11 km dari destinasi popular pendakian,Gunung Kinabalu dan terletak di tengah Pekan Kundasang dan bersebelahan dengan stesen bas. Tarikan yang terletak berdekatan pula adalah Desa Dairy Farm.

Berikut komen pengunjung terkini tentang nabalu kundasang

I like the chalet style and the location of the hotel near to nabalu city and easy access to local restaurant.

Muhammad,Malaysia

Harga: Dari RM184+ Semalaman

Alamat: Kundasang Town, 89300 Ranau

Link Fb : https://www.facebook.com/nabalulodgekundasang/

Nom telefon yang boleh di hubungi : 088 889 789

 

  1. B-Inspired Abode Standard A-Cabin

B-Inspired Abode Standard A-Cabin adalah sebuah penginapan yang cukup ceria, penuh dengan warna-warni,terletak di jalan sinisian..

cukup selesa untuk dijadikan tempat bermalam walaupun kabin kabin kecil. Anda juga boleh menggunakan dapur kongsi yang disediakan untuk membuat minuman panas dan memasak maggi untuk dinikmati sambil melihat pemandangan dari tingkap bilik yang memang wow! Keindahan pemandangan dari tingkap bilik ini terasa seperti dek pemerhatian.

Berikut komen terkini pengunjung tentag cabin :

+Amazing view ,friendly staff. You can cook yourself. They have got all the facilities you need.

-room is very tiny and quite hardmatress.no wifi but we didn’t care too much about that.location is a 15-20min walk to the centre. Lisanaki (booking.com)

Harga: Dari RM70+ Semalaman

Alamat: Jalan Sinisian Kundasang, 89308 Ranau

Link FB : https://www.facebook.com/BinspiredAdobe/

Nom telefon yang boleh di hubungi : 016 588 1863

Homestay ini juga menawarkan Family room ini  menawarkan bilik keluarga yang lengkap dengan sebuah katil extra large dan sebuah katil double bed untuk keselesaan bagi 4 orang penginap. Semua bilik yang ditawarkan B-Inspired Abode Family Room menyajikan pemandangan Gunung Kinabalu.

Kemudahan lain yang disediakan di sini adalah TV sebagai hiburan sewaktu berehat-rehat sambil menikmati minuman panas dalam cuaca dingin Kundasang.

Anda juga boleh memilih untuk bersantai di kawasan taman yang terdapat di penginapan ini untuk menghirup udara yang menyegarkan.

Berikut komen pegunjung tentang Homestay Family Cabin

Everything is perfect.. the room is super comportable. The staff is friendly..and the view is subhnallah..the weather is fresh and suer cool at night

Harga: Dari RM140+ Semalaman

Alamat: Jalan Sinisian Kundasang, 89308 Ranau

Link FB: https://www.facebook.com/BinspiredAdobe/

Nom telefon yang boleh di hubungi : 016 588 1863

 

  1. Nulu Nuluw Farmstay

 

Nulu Nuluw Farmstay merupakan sebuah penginapan yang terletak di Kg Cinta Mata Kundasang. Banggunan NNF terletak dikawasan kebun-kebun sayur dan yang paling menarik ianya berlatar belangkan GUNUNG KINABALU

Mengenai penginapan ini sendiri, terasa sungguh selesa dengan kemudahan yang lengkap seperti water dispenser, tempat bbq dan lain-lain lagi.

Fasiliti yang lain terdaapt di homestay ni ruang parking kereta ,free wifi, ada dewan besar+meja+kerusi,karaoke set ,dapur, pengering rambut,seterika dan pemanas air. Selain itu jika ada permintaan lebih tilam di kenakan rm30

Ingin merasa pengalaman berumah di tengah-tengah kawasan lembah? Cepat-cepatlah booking Nulu Nuluw Farmstay ya? Kerana bilangan bilik yang ditawarkan hanyalah 8 buah kesemuanya. Siapa cepat dia dapat.

Berikut komen pengunjung terbaru berkenaan Nulu Nuluw Farmstay

We’ve been here here twice and we love this place and we’ll come back for more.beautiful scenery at the foot of MT Akinabalu. Akin Puri,Malaysia

Harga: Dari RM150+ Semalaman

Alamat: Jalan Kauluan Kampung Cinta Mata, 89300 Kampong Kundassan

Link FB: https://www.facebook.com/NuluNuluwFarmstay/

Nom telefon yang boleh di hubungi 011 3561 9087

  1. Wind Valley Farmstay

Wind Valley Farmstay adalah sebuah penginapan yang dihias ringkas namun cukup selesa dimana setiap bilik lengkap dengan ruang balkoni sebagai tempat untuk anda menenangkan fikiran dan menikmati pemandangan. Harga yang ditawarkannya juga menceriakan poket anda kerana bermula kurang daripada RM100.

Lokasinya? Terletak tidak jauh dari Desa Cattle Dairy Farm yang kurang 8 km dari farmstay dan Kundasang War Memorial pula hanyalah 11.6 km.

Berikut komen pengunjung terbary tentang wind valley farmstay

My family’s second visit here renting the whole place so privacy is all ours. Faclities are very adequate. Location superb facing Mt.Kinabalu,wake up at dawn & absorb its superb images evolves

Flavius Bidi Ongkili,Malaysia

Harga: Dari RM90+ Semalaman

Alamat: Jalan Cinta Mata Mesilou HSE NO MSLU 107, 89308 Ranau

Link FB: https://www.facebook.com/Wind-Valley-FarmstayMesilauKundasang/

 

Nombor telefon yang boleh di hubungi: 012-821 2543

 

 

  1. Ren – Hana Kampungstay Kundasang

 

Ren – Hana Kampungstay Kundasang menawarkan pelbagai jenis penginapan dari yang sesuai untuk pelancong solo sehinggalah kepada bilik keluarga.

Sekiranya anda menginap di sini, anda dapat menggunakan pelbagai kemudahan yang disediakan seperti dapur memasak yang lengkap dengan segala fasiliti penting dan peralatan bbq.  Sudah selesai memasak, anda boleh menikmati makanan sambil berhibur dengan kemudahan TV bersaluran kabel ataupun wifi yang disediakan.

Berikut komen pengunjung berkenaan homestay ini.

Sangat memuaskan ..pekerja peramah .. persekitaran bersih..bilik selesa.. berbaloi

Fatin fikri ,Malaysia

Good hospitality,beatiful view and fresh environment

Faiz, Malaysia

Harga: Dari RM80+ Semalaman

Alamat: Kg Cinta Mata Jalan Kauluan, Kundasang, 89308 Ranau

Link FB: https://www.facebook.com/renhanakampungstay/

Nom Telefon yang boleh di hubungi : 017 988 3992

 

  1. Slagon Homestay

penginapan ini menawarkan bilik-bilik berharga bajet yang bermula dari RM90 semalaman. Walaupun murah, homestay ini sebenarnya memiliki karakternya yang tersendiri, di mana anda dapat menikmati sarapan yang disediakan sambil melihat keindahan air sungai yang mengalir di bawah.

Bukan itu sahaja, anda juga boleh mendapatkan minuman teh percuma yang sentiasa tersedia di kaunter penginapan. Tidak kira siang atau malam, anda boleh menikmati teh panas ini sambil mendengar aliran air sungai yang menyegarkan deria.

Di kawasan sekitar homestay ini juga terdapat banyak pokok-pokok yang berbuah lebat dan bunga-bungaan yang tumbuh mekar. Atmosfera yang sungguh kedesaan dapat dialami di Slagon Homestay.

Berikut komen pengunjung berkenaan homestay ini

Comfy and affordable place…..

Eva gydon gongki, Malaysia

A very nice place to stay with family and friends . nice entertain ment hall with karaoke ,pool ,dart, etc. Nice environment. Standard room. Nice service

Alvin Chong,Malaysia

Harga: Dari RM90+ Semalaman

Alamat: Kg Kituntul Baru, 89308 Ranau

Link FB: https://www.facebook.com/Slagon-Homestay/

Nom telefon yang boleh di hubungi : 019-862 8781

 

  1. Yayaki Homestay

Terletak kurang 10 minit dari Pekan Ranau, Yayaki Homestay adalah sebuah penginapan yang ringkas dengan 3 buah bilik tidur yang mampu menampung 5 orang penginap. Rumah ini turut memiliki dapur yang lengkap, kemudahan bbq dan TV sebagai hiburan sewaktu berehat.

Mengenai lokasinya pula, ia terletak berhampiran dengan banyak tarikan di Kundasang seperti Sabah Tea, Tagal Luanti Fish Massage, Tamu Ranau, Desa Dairy Farm Kundasang dan Taman Negara Kinabalu. Sebuah penginapan yang cukup strategik sekiranya anda merancang untuk melawat banyak tarikan yang terdapat di sini.

Berikut komen pengunjung berkenaan dengan homestay ini;

Yayaki Ranau Homestay rumah yang simple tapi memang puas hati dan kebersihan sangat sangat memuaskan

Pn dya lia, Malaysia

Yayako homestay homestay terbaik..owner dia memang peramah sangat..kami baru lepas check out tadi..rumah selesa dan sangat bersih..TQ ya owner sebab beri layanan terbaik untuk kami..

Nor shuhada Nordin, Malaysia

Harga: Dari RM183+ Semalaman

Alamat: Taman Saujana Kinabalu Lot C32-28, Lorong 4, 89300 Ranau

Link FB: https://www.facebook.com/RanauHomestay/

Nom telefon yang boleh di hubungi : 017 899 7848

  1. Oppa 28

 

Oppa 28 bercirikan kontena secara luarannya, jika anda masuk ianya sama seperti hotel. Anda tidak akan merasa kalau sudah berada di Kundasang, kepanasan pasti tidak akan menyentuh kulit.

bawalah jaket lebih untuk lebih selesa dikala kesejukan terutama pada waktu malam.  Ketika mencelikkan mata dari tidur pula, anda dapat melihat pemandangan berkabus di sekitar penginapan, macam di luar negara pula rasanya.

Kalau anda ingin menginap di sini, anda juga boleh merancang untuk membuat steamboat sendiri kerana segala peralatan telah disediakan. Selain memasak sendiri, anda boleh juga memilih pelbagai juadah berbeza yang disediakan di foodcourt yang hanyalah terletak di sebelah hotel.

Lokasinya, Oppa 28 terletak dalam sekitar 6 ke 7 km dari Pekan Kundasang dan berdekatan dengan jalan utama untuk ke Taman Negara Gunung Kinabalu yang hanyalah 400 meter dari penginapan. Wow, berumah berlatar belakangkan Kinabalu? Macam dalam mimpi pula.

Berikut komen dari pengunjung luar negara yang terbaru pada mei 2019:

It is a roadside hotel located within walking distance to Kinabalu park. I loved the beds - they are very comfy! And the staff were kind and helpful. There's a restaurant, a terrace overlooking the beautiful foot of Mount Kinabalu, a parking area and a garden. I highly recommend this hotel! : Mario -Zaragoza, Spain

 

Harga: Dari RM140+ Semalaman

Alamat: Batu 38 Bundu Tuhan Bundu Tuhan, 89300 Ranau

Link facebook yang anda boleh layari - https://www.facebook.com/Oppa28.hotel/

Nom telefon yang boleh di hubungi : 012 219 2877

 

  1. Amazing Grace Lodge

 

Ingin berlatar belakang kan gunung kinabalu dan dekat dengan Pekan Kundasang dan Pekan, menginaplah di Amazing Grace Lodge.

Fasiliti kemudahan memasak ini dilengkapi dengan bbq pit, dan dapur yang sempurna. Dah selesai memasak, juadah boleh dinikmati di ruang makan terbuka sambil menghirup udara segar dan melihat pemandangan yang memukau jiwa. Lokasinya, terletak kurang 10 km dari Desa Cattle Farm. Kedai makan pula, KFC dan Puteri Nabalu Cafe hanyalah 500 meter dari lodge. Bagi anda yang merancang untuk memasak sendiri di sini dan ingin membeli bahan mentah, Mini Market 88 dan pasar juga kurang 1 km dari penginapan ini. Internet free WIFI pun disediakan.

Berikut komen dari pengunjung setakat update 10 may 2019

Cleanliness of the unit,loves the orchid plants,colourful &refreshing,good location,easy to acess to kundasang centre, near to Desa dairy&famous sayap sayap ayam madu, nearby to ranau..everythings good &I missed the morning view from my room..will repeat someday..

Farida-Family. Malaysia (booking.com)

Harga: Dari RM160+ Semalaman

Alamat: Kampung Sinisian, Kundasang, 89308 Ranau

Link fb : https://www.facebook.com/aglsabah/

Nom telefon yang boleh di hubungi: 016 833 9000

 

Asnan Hamdin

Penulis

Asnan adalah penulis tentang blog pelancongan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This is Atomic

All the pages you see here are built with the sections & elements included with Atomic. Import any page or this entire site to your own Oxygen installation in one click.
GET OXYGEN
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram